Melkein suututtaa, mutta ainakin ärsyttää.

Minä luin eräästä sosiaalitoimen lehdestä kerran hyvän artikkelin. Siinä esitettiin loistava huomio siitä, miten täysin järjetöntä on nykyiset erityisesti Hesarin ajamat linjat, että sananvapauden pitäisi olla jotenkin nimellistä. Yleisöosastoille ei Hesarissa saa nimimerkkiä jos ei hyvin arasta aiheesta kirjoita. Hämeen Sanomissa asia on paremmin, mutta muistanpa lukion äidinkielenopettajan avoimesti halveksuneen nimettömänä kirjoittamista. "Jos on jotain sanottavaa, niin pitäisi pystyä seisomaan sanojensa takana."

Miksi hitossa pitäisi? Tekeekö se jotenkin sanomasta erilaisen, jos sen joka tapauksessa joku täysin nimetön sanoo? Satunnainen Niemisen Pekka, tai Virtasen Kake, ei sillä ole mitään väliä yleisessä tapauksessa, mutta yksilön kohdalla sen verran, että hyvätkin mielipiteet voivat jäädä saamatta siksi, että yksilö pelkää leimautuvansa väärinajattelijaksi, kun on rohjennut ottaa toisen näkökannan. Ei toisen näkökulman esittämiseen pitäisi vaatia nimeä, sehän on sama kun menisi luokan eteen kysymään, että ketä täällä on kiusattu. Kuinkahan moni nostaa käden?

On naurettavaa lähteä setvimään, mikä aihe on tarpeeksi arkaluontoinen anonymiteettiin. Eikö se ihminen joka kirjoittaa tee tämän arvion jo itse? Miksi jonkun muun pitää kertoa milloin anonyymi mielipide on perusteltu?

Noniin, ja nyt ärsyynnyksen aiheeseen. Sain linkin seuraavanlaiseen uutiseen:

JSN:n puheenjohtaja esittää netille uutta valvontaelintä

Artikkeli on suurilta osin perus, otettaisiinko mallia Kiinalta, jossa valtion kritisoiminen netissä voi johtaa vankeuteen? Sitten sanotaan, että ei sananvapautta mitenkään rajoiteta, vain karsitaan ylilyönnit, mikä saa melkein nauramaan. Sehän on vaan nätisti sanottuna sama asia?

Ja sitten loppuartikkelissa ihan ohimennen pamautetaan, "Hyvärinen toisti 40-vuotisjuhlapuheessaan myös aiemman esityksensä, jonka mukaan netin keskustelupalstoille saisi kirjoittaa vain omalla nimellään."

Okei, näemmä tämä on vanha juttu, johan hän on sen jo kerran esittänyt. Mutta silti, mikä hiton idea tässäkin nyt on? Internetin keskustelupalstat nyt kuitenkin ovat tällä hetkellä se paras ja suurin anonyymi verkko, paikka jossa voi jutella oikeiden toisten ihmisten kanssa asioista niiden oikeilla nimillä rohkeasti, lähinnä siksi että ainoa minkä voi leimata, on nettihenkilöllisyys, omaansa ei, jos tahtoo pysyä anonyyminä.

Ärsyttää siis, kovasti ja perkele.