Kahdeksannessa tosiasiassa silloin aikanaan varoitin kääpiöiden vallankumouksesta. En tahdo vetää tätä takaisin tai mitään, mutta on hyvä ymmärtää, että kyseisellä väestönosalla on hyvinkin syynsä katkeruuteen. Eivät he maailmaa vallan vuoksi valloita, eivät, sillä oikeasti he vain tahtovat kostaa kurjan kohtalonsa.

Kävin tänään Anttilassa ruokakaupassa. Alimmassa kerroksessa. Liukuportaat olivat poissa käytöstä, toista niitä saattoi kävellä kun toiseen oli ilmaantunut iso reikä. Kun sinne päin vilkuili, saattoi nähdä pieniä miehiä reiässä. Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun olen tämän huomannut, enkä usko että edes viimeinen.

Kuka pitää huolta kääpiöiden työoloista liukuportaiden alla? Väkivoimalla kaupankävijäin jalkojen alla mattoja raahataan jotta ylemmäksi ulottuva väki voisi säästää vaivaa. Missä on oikeudenmukaisuus? Ei ole ihmekään että tällainen johtaa siihen, että aina ajoittain kääpiöt murtautuvat ulos. Mutta aina heidät löydetään ja pakotetaan takaisin.

Voitte silti vaikuttaa valinnoilla. Tukekaa sellaisia kauppakeskuksia, joissa liukuportaat eivät tyhjänä sentään rullaa. Se on sitä reilua kauppaa, inhimillisiä työoloja ja taukoja. Ei tämä tuskaa pienen ihmisen hartioilta poista, mutta ainakin ehkä hieman sitä keventää. Ja kulkiessanne hihnaa pitkin ottakaa itsekin askelia, vähentääksenne taakkaa toisilta ja toisaalta näyttääksenne että teette edes osan työtä itse.

Ja kun lopulta joskus tulee se kääpiöiden vallankumous, katsokaa peiliin ja miettikää, josko olisitte itse ollut jotenkin osallinen. Ja sitten kun olettekin tehnyt hyviä valintoja ja varta vasten koittaneet helpottaa pikkuihmisparkojen elämää, niin sitten voitte tyytyväisesti olla katkeria ja solvata epäreiluja ihmisolentoja sydämenne kyllyydestä.