Ensimmäisen osan voi halutessaan katsoa täältä. Oikeastaan en välttämäti aio suuremmin laajentaa, kunhan halusin vain mainita uutisen aihepiiristä. Se mikä on surullista Ylen uutisten linkeissä on tosin, että jos vaihtavat tuon uutisen otsikkoa niin linkki kuolee, ehkä oletetaan ettei se muutu miksikään.

Huomio on seuraava: Uutinen käyttää hyvin samoja tilastoja kuin se kolumni jonka edellistä merkintää kirjoittaessa olin lukenut. Olennainen yhteinen tekijä on sekin, että edelleenkään ei ole mitään konkreettista lukua, että kuin monta tyyppiä nyt sitten on kuollut, joista puolet olisi pysyneet hengissä. Sen sijaan on jännä lisäpiirre tähän tilastoon, että samaan aikaan kypärä vähentää kuolleisuutta 73% ja toisaalta olisi pitäneet noista kuolleista hengissä puolet. Perustuen samaan tilastoon? Mitä ihmettä, mitä se kuolleisuus siis tarkoittaa? Mystistä on. Jos nyt käyttäisi tuota viittäkymmentä prosenttia samaan kaavaan kun edellisessä merkinnässä, niin luvut menisi jotenki seuraavasti: nyt kuolee 30 tyyppiä vuodessa, jos kukaan ei käyttäisi kypärää kuolisi 36 ja jos kaikki käyttäisi niin kuolisi 18. Siis ero olisi enää 12 siitä mitä se on nyt, joka on yhä vähemmän. Luvut on edelleen vähän satunnaisia kun en tiedä miten se kuolleisuus lasketaan ja mistä tuo mystinen puolet tuli.

Uutisen eduksi on laskettava, että tällä kertaa siinä on vähän vastanäkökulmaakin mukana, että ehkä ei olekaan hyvä pelotella ihmisiä kypäräasioilla liikaa ja että ei pitäisi syyllistää kypärättömiä. Tosin hassusti kypärän vastustajissa ei ollenkaan mainita sitä porukkaa ihmisiä jotka eivät vaan näe sitä olennaisena, ne on kai sitten niitä tosimiehiä. Tässä kohtaa voisi tehdä semmoisen virtuaalisen silmänpyörityksen (tai kaikki lukijat jotka pitää juttua silmänpyörittelemisen arvoisena voi ihan konkreettisestikin pyörittää).

Muuten, suomalaisen elinajanodote on 80 vuotta. 80 kertaa 30 (pyöräilijäkuolemia vuodessa) on 2400. 2400 per 5 400000 on 0,0004, eli neljä promillen kymmenystä. Siis 0,4 promillea. Tämä olisi jotain sellaista kuin kuinka iso osa suomalaisista kuolee pyöräonnettomuuksissa ehkä. Palaan tähän hetken päästä.

Joku viikko sitten oli uutinen, joka oli yllättynyt siitä kuinka vähän karppaajia onkaan. Niitä on vain 6 prosenttia Suomen väestöstä, sanoi tutkimus. Joku toinen uutinen kyllä sitten kertoi että hiilihydraatteja on vähentänyt 20 prosenttia porukasta, mikä ei enää ole vain edes uutisten kirjoittajien mielestä. Mutta ei kyllä ole se kuusikaan minun päässäni, tai siis sehän on yli 300 000 ihmistä. Se on toisaalta myös puoli prosenttia enemmän kuin mitä meillä on suomenruotsalaisia, siis jotain 27 000 ihmisen luokkaa. Se on yli kolme kertaa se määrä ihmisiä, mitä meillä on yliopisto-opiskelijoita (tämä siltä pohjalta että muistan lukaisseeni jostain, että SYL edustaa 100 000 opiskelijaa). Toisaalta se on noin 135-kertainen määrä nähden ihmisiin joiden kohtalo on kuolla pyörän selässä (aika hassun karkeasti väärin tilastoja lukien, mutta siis käyttäen tuota lukua 2400 kun yläpuolella olevassa kappaleessa on).

Mielenkiintoista on minusta, mikä on merkittävää tilastoa ja mikä ei. Eipä minulla paljoa muuta tässä ehkä tällä erää. Ehkä sen verran voisin disclaimerina sanoa, että minähän en ole käynyt ainuttakaan tilastotieteen kurssia, kun en jaksanut niitä, tämä merkintä samoin kun edellinen edustaa vain jotain suuntaa-antavaa numeroiden pyörittelyä. 

Niin ja koska minulla ei toistaiseksi vielä ole blogikategoriaa tilastoille, niin täytyy tunkea merkintään jotain matematiikkaa vielä, sen verran ainakin, että esittelen hassun pulman johon kukaan ei tiedä ratkaisua mikä on minusta hassua. Tuota noin...

Tiedetään että π on irrationaalinen luku, so. siinä on ääretön määrä desimaaleja jotka ei ole jaksollisia, tai tarkemmin sanottuna että niitä ei voi esittää murtolukuna. Tiedetään myös, että e on irrationaalinen luku. Sen sijaan ei tiedetä, onko π + e irrationaalinen luku. Voihan nimittäin olla, että jossain kohtaa niiden desimaalit alkavat kulkea yhdessä niin että niiden summasta syntyy jakso, siis että jokin sarja numeroita toistuu yhä uudestaan siitä eteenpäin.  Itse asiassa myös niiden tulo saattaa olla rationaalinen. Sen sijaan tiedetään, että ei ole mahdollista, että sekä niiden tulo että niiden summa olisi rationaalisia. Hienoa tämä, päivän matematiikka-annos oli siinä.