Intouduin Morganin blogin pohjalta...

Nyt kun on joulun aika meneillään, ja vietämme rahankäytön juhlaa, on hyvä aika pohtia millä keinoin saisi sen rahan riittämään. Perinteiset keinot varmaan jo kaikki tietävätkin, älä syö, mitä syöt hae kauppojen takapihoilta, vieraile usein ystävien luona, irtisano vuokrasopimus... Muuta sellaista. Minä ajattelin antaa kuitenkin muunlaisia käytännön niksejä.

Aloitetaan perinteestä, tämä on vielä triviaalia. Etsi punaisia lappuja ruokakaupoissa, syö vain alennuksessa olevaa tavaraa jos mahdollista

Ongelma: Punaisilla lapuilla on tapana olla harmillisissa tuotteissa, joko ne on alennettunakin kalliita, tai sitten täydellisen epämielekkäitä (kuten nyt vaikka ranskankermaa en lähtisi nälkään syömään).

Ratkaisu: Käy kaupassa jo ennen kuin tarvitset ruokaa (sanotaan kolme päivää ennen esimerkin vuoksi), etsi tuotteita jotka kolmen päivän päästä on alennuksessa, ja jemmaa ne paikkaan josta niitä ei löydetä (eli pieni vaihtuvuus ja pitkä kesto, vaikkapa kahvipakettien taakse jossain saa... myös hyllyjen alle on joissain kaupassa hyvä jemmata), sitten käyt poimimaan ne kun tarve tulee, ja huomautat myyjälle että löysit tämmöisiä vanhentumassa olevia tuotteita, josko saisi punaisen lapun.

Ja näin ruokaostokset ovat kovasti puolet halvempia, ja rahaa jää vaikka mihin yli.

Seuraavaksi vaikkapa matkailu, lähdetään oletuksesta että jonnekin on päästävä. Matkata kannattaa aina junalla, bussilla ei kulje pummilla erkkikään. Junallakaan ei kannata, se on hankalaa. Sen sijaan ravintolavaunussa nauttii tiettyä koskemattomuutta (lipun voi kertoa olevan matkatavaroiden luona), ja junassa ympäriinsä liikkuminen saa konnarit hämmentymään (esimerkiksi jokaisen pysäkin jälkeen uuteen vessaan, niin ettei varaa samaa koko aikaa).

Se matkailusta, siirrytään mielenkiintoisempiin aiheisiin.

Baarielämä kannattaa jättää sikseen oikeastaan ympäri vuoden, oli sitten hakemassa ihmisten seuraa tai juotavaa, on sama hoidettavissa kaupungissa ilmaiseksikin. Puistot ja torit ovat täynnä ihmisiä, jotka kyllä tarjoavat juttuseuraa ja juotavaa, kun vaan menee hengaamaan niiden kanssa, ja antaa ymmärtää kuinka huonossa rahattomassa tilanteessa on.

Ongelma: Lähes poikkeuksetta kyseisillä ihmisillä on vähän enemmän ongelmia, ja siksi moraalinen kyseenalaisuus heiltä pummimisessa.

Ratkaisu: Aina voi turvautua vaihtokulttuuriin, ethän sinä heidän viinojaan vie. Sinä tarjoat ystävyyttä vastalahjana.

Mjep, tietty homman voi sivuuttaa myös jättämällä juomisen kokonaan sikseen.

Seuraavaksi siirrymme siihen loppuhuipennukseen, joka erityisesti tulee tarpeeseen näin jouluna. Tavarataloihin, mitä suurempi tavaratalo, ja mitä laajemmin sekalainen tuotevalikoima, sen parempi mahdollisuus onnistua näissä kikoissa.

1. Riko tuote jonka aiot ostaa, äläkä jää kiinni. Rikkominen tarkoittaa esimerkiksi säröä paikassa missä se ei häiritse, tämän jälkeen voit pyytää alennusta.

Ongelma: Korkea kiinnijäämisriski, suhteellisen moraalitonta toimintaa.

2. Siirrä nimetön alennushintalappu tuotteeseen jostain muualta. Älä liioittele, hyvällä maulla alennus menee läpi.

Ongelma: Korkea kiinnijäämisriski.

Ratkaisu: a) Ole täydellisen tietämätön, näin siirrät syyn lapun siirtymisestä satunnaiselle keppostelijalle.
b) Ole täydellisen ymmärtämätön (mutta tässähän on alennuslappu, miten niin ei kuulu siihen, sehän on siinä kiinni jne.), näin voit saada kärsimättömältä/epävarmalta myyjältä sen alennuksen.

ongelma: Edelleen moraalitonta

ratkaisu: Vetoa siihen, että sinä tarvitset tätä, tai siihen, että markkinatalous on pahasta, tai siihen, että ethän sinä varasta kun kumminkin maksat alennettua hintaa. Tee itsestäsi uhri.

3. Siirrä suoraan hintalappu tuotteesta vastaavaan tuotteeseen, kuten kalliista suksiparista halpaan suksipariin.

ongelma: Ei tule onnistumaan.


Ja näin pelastuu sinunkin joulusi, kun seuraat suoria neuvoja edulliseen elämään. Yleistä vielä lopuksi, älä toteuta näitä toimenpiteitä säännöllisesti, mikään ei ole niin epäilyttävää kuin tyyppi, joka joka viikko löytää täyden ostoskuorman lähes vanhentuneita tuotteita. Jäät kiinni.

Toisaalta, älä toteuta näitä ollenkaan, elämä on turvallisempaa.