Ensi viikonloppuna juhlii noin puoli Suomea. Kuka missäkin on onnistunut valmistumaan kuka mistäkin koulusta, ja heittää sen kunniaksi elämänsä bileet. Juhlien tasot ovat tyypillisesti korkeahkot ja siksi näillä main viikkoa tulisi aloittaa siivoaminen. Tämä on tärkeää.

On näet niin, että kun juhlien aihe on tarpeeksi suuri, tapahtuu vieraissa kummallisia asioita. Heihin tarttuu palava halu ryömiä sänkyjen alle ja tutkia lattialistojen päällisiä, siirrellä hyllyjä nähdäkseen näiden taakse ja avata kaiken maailman kaapit. Juhlavieraiden mielihalut saattavat vaikuttaa oudoilta, mutta niitä tulee kunnioittaa, sillä tämä on hyvä tapa. Kukapa siitä pitäisi, että ei tule arvostetuksi ja hyväksytyksi.

Mitä arvokkaammat juhlat, mitä paremmin niihin pukeudutaan, sen suurempi on vaikutus ja toisaalta, sen pahemmat seuraukset vastuullisen siivoamisen laiminlyönnistä. Miltä näyttää 400 euron puku sen jälkeen kun sen kanssa on kiivetty sen kaksi metriä korkean hyllyn päälle makaamaan? Siltä kuin sen pitäisi, jos on muistettu pyyhkiä pölyt. Lahkeista ja hienoista kengistä pysyy ruohonvihreä kaukana, kun muistaa ajaa nurmikon joka puskan alta ja aitojen vääriltäkin puolilta. Myös seinät on hyvä pyyhkiä nihkeällä rätillä, jotta niitä mietteissään maisteleva ei ruokamyrkytystä saa. Jos haluaa oikein tarkka olla, voi pyrkiä siivoamaan hieman puiden oksiakin, saattaa joku joskus niihinkin kiivetä.



Loppujen lopuksi saattaa olla, että tarkkaan ottaen suuremmassa siivossa asunto on vasta juhlien jälkeen. Mutta silloinhan sillä ei niin väliä ole, sillä ketäpä vähän syöty kakun pala sohvan alla oikeasti haittaisi, kun juhla-asut on kaapissa taas piilossa.