Minä olen viimeaikoina tutkinut ja pohtinut vadissa kasvatettua lihaa, eli siis In vitro -lihaa.

Lähinnä tutkivat sitä Hollannissa, osaavat tehdä sitä jo, joskin lähinnä vasta jauhelihamössöä. Parhaimmillaan sen merkitys tulee olemaan valtava, se on eettistä (vatilihalla ei ole tietoisuutta eikä hermoja), ekologista (vatilihaa syötetään luultavimmin jollain levällä) ja jopa terveellistä (lihaan verrattuna, pystyvät säätelemään rasvapitoisuutta ja sellaista).

Ajatus on että lihaa kasvatetaan hieman kuin jugurttia. Heitetään pohjamössö vatiin ja ruokitaan sitä levällä, happea pitää soluille saada, mutta tuo onnistuu sekoittamalla lujaa tai jotain. En tarkkaan tunne prosessia, mutta...

 

Kaikista perusteista hienoimpaan törmäsin lukiessani wikipedia-artikkelia, kun halusin vihdoin osata vakuuttavammin tästä selittää. Eeppisin hienoin paras argumentti koskaan: Leijonanliha.

In vitro -lihan vuoksi ei tapeta eläimiä. Tarvitaan vain solukkonäyte ja sitten aletaan kasvattamaan. Tämä tarkoittaa, että markkinoille voidaan tuoda käytännössä aivan minkä vain eläimen lihaa mielin määrin, sitten voi syödä krokotiilia, norsua, laamaa tai delfiiniä tai vaikka sitä leijonaa. Tulevaisuudessa tulee olemaan paljon valikoimia lihan suhteen.

Vegaanien hämmentämiseksi voi kysyä söisivätkö, sillä tämä liha on eettisempää ja ekologisempaa kuin suurimman osan niistä kasvissafkat. Liikaa ei tosin sovi hämmentää, ne on ihan symppiksiä.